Plagen

Plagen
Glasanemoon
Deelanemoon
Bidsprinkhaankreeft
Ganzevoetje
Myrionema
Bryopsis (veertjesalg)
Kiezelalgen
Rode flap (cyano-bacterie)
Halimeda
Rode pluisalg

Glasanemoon
Glasanemonen zijn de meest voorkomende plaagdieren. Je kan bijna geen aquarium inrichten zonder ze binnen te krijgen. Vaak zitten ze aan het levend steen, of op een steksteentje.
Een enkele glasanemoon kan weinig kwaad, maar al snel worden het er meer. Door een deel van de voet af te snoeren, onstaan er identieke kleine glasanemoontjes. De tentakels van deze dieren kunnen sterk netelen en verwonden of doden hiermee de koralen.
Verwijderen met een scherp mes levert vaak het tegengestelde op. Er blijven kleine restjes achter of waaien door de bak. Hieruit ontstaan dan weer nieuwe glasanemonen.
Glasanemonen kunnen bestreden worden met azijn. Spuit een klein beetje met een injectienaald in de voet of in de mond. Soms moet dit herhaald worden.
Ook is het mogelijk om ze op een biologische manier te bestrijden. Pepermuntgarnaaltjes eten kleine glasanemoontjes, maar alleen als ze weinig voer kunnen vinden.
Vijlvissen en koraalvlinders werken vaak effectiever, maar deze dieren hebben het ook voorzien op koraalpoliepen en buttons.
Top

Deelanemoon
Deelanemonen komen vaak met vers levend steen mee. Ze zijn dikker dan glasanemonen en hebben kortere tentakels. Meestal kleuren ze fel-groen onder blauwe verlichting.
Deelanemonen hebben hun naam te danken aan het feit dat ze enorm snel kunnen delen. Zo kunnen ze in een korte tijd een plaag vormen. Net als de glasanemoon netelt de deelanemoon z'n buren.
Verwijderen gaat vaak beter dan bij de glasanemoon. Eenmaal ingespoten met azijn laat de deelanemoon snel los en kan uitgevangen worden met een netje.
Ook enkele koraalvlinders hebben deze op het menu staan. Echter staan er vaak ook koraalpoliepen op het menu.
Top

Bidsprinkhaankreeft
De bidsprinkhaankreeft. Door de ene geliefd, door de andere gehaat. Deze dieren komen mee met vers levend steen en kunnen verschillende groottes hebben.
Ze varieren tussen de 2 cm en de 30 cm, alhoewel die laaste niet vaak word aangetroffen. Er zijn twee verschillende soorten: "smashers" en "spearers". Deze zijn ook weer verdeelt in diverse soorten, met elk hun eigen gedrag.
Niet alle bidsprinkhaankreeften zijn schadelijk. Een klein exemplaar in een aquarium met grote vissen zal weinig schade toebrengen. Andersom, een groot exemplaar met kleine visjes, levert snel een akelig lege bak op. Ook zijn spearers grotere vissenjagers dan smashers.
Het verschil tussen een spearer en een smasher zit hem in de manier waarop hij z'n eten vangt. Een spearer heeft aan z'n poten een soort speer, waarmee hij vissen kan vangen die voorbij zwemmen. Een smasher heeft knuppelvormige poten waarmee hij een enorme kracht kan uitoefenen op z'n prooi.
Het uitvangen van deze dieren is niet altijd makkelijk. Het wil wel eens lukken met krabbevalletjes, of valletjes gemaakt van een lege fles. Soms werkt het beter met een vangnetje, of door de steen waar hij inzit in z'n geheel te verwijderen.
Maak dit diertje na vangst niet zomaar dood. Het is heel interessant om deze te houden in een speciaal daarvoor ingerichte nano. En anders zijn er vele liefhebbers op de diverse fora die hem graag overnemen.
Top

Ganzevoetje
Een ganzevoetje is een kleine zeester. Deze leeft van de korte algen en van detrius. Op zich is dit geen probleem, maar ze kunnen zich zeer snel voortplanten. Door het afwerpen van een arm ontstaat er een nieuw ganzevoetje. Dit gebeurt in een snel tempo.
Ganzevoetjes kunnen koralen verstikken als ze er massaal op zitten. Ook zijn er berichten dat enkele soorten buttons eten.
Het beste zijn deze dieren handmatig te verwijderen. Ze zijn makkelijk te pakken. Ook de hulp van een harlekijn-garnaal kan ingeroepen worden. Dit zijn mooie garnalen die het beste in een paartje gehouden kunnen worden. Onthoud dat de harlekijn-garnaal niets anders eet dan zeesterren. En liever de grote vlezige Linkia of zandzever dan de kleine taaie ganzevoetjes.
Deze garnalen moeten dan ook bijgevoerd worden met (diepvries-)zeester.
Top

Myrionema
Myrionema is in mijn ogen de ergste plaag die er is. Glasanemonen, deelanemonen, ganzevoetjes; er zijn overal natuurlijke vijanden voor. Zo niet voor myrionema. Althans, niet die in een aquarium passen.
Myrionema ziet er uit als een matje pluizige poliepjes. Van dichtbij bekeken lijken het net kleine palmboompjes. Soms trekken ze zich terug en vormen ze alleen een matje kleine zwarte puntjes. De "palmboompjes" zijn onderling verbonden met een soort wortelgestel. Dit zit vaak diep in het steen, waardoor het plukken van myrionema weinig zin heeft.
Een ander nadeel van plukken is, dat als een enkel poliepje wegwaait in de stroming, er een nieuw veldje kan ontstaan. Azijn, kokend water of een sterke kalkoplossing hebben geen bevredigend resultaat. Afdekken met aluminium-folie zou soms werken, maar dit kan weer giftig zijn voor de overige dieren.
Er zijn berichten dat de vuur-zeeegel, Asthenosoma varium, deze plaag eet. Echter word deze vrij groot en is ook nog giftig.
Helaas is de enige afdoende oplossing het verwijderen van de besmette stenen.
Top

Bryopsis
Dit is een van de moeilijkst te verwijderen algen. Het ziet er uit als kleine veertjes, verbonden door een gezamelijk wortelstelsel.
De beste resultaten zijn geboekt met een verhoging van de Kh naar 12. Meest verdwijnen deze algen dan. Ook de naaktslak Elysia viridis eet deze algen. Nadeel hiervan is dat de slak niet overleeft als de algen op zijn.
Top

Kiezelalgen
Deze slijmerige algen vormen een vlies over alles heen. Ze zijn bruin tot goudkleurig en vaak bevatten ze luchtbelletjes. Deze algen ontstaan door een teveel aan kiezelzuur (silicaat). Dit zit in gewoon kraanwater en word er niet uitgehaald door een osmoseapparaat.
Ook in natuurlijk zeewater kan veel silicaat zitten. Een silicaatfilter kan een oplossing zijn in dit geval. Zelf gebruik ik Anti-phos, hierin zit ook een silicaat-verwijderaar.
Top

Rode flap (cyano-bacterie)
Dit is eigenlijk geen alg. Rode flap, maar ook paarse flap, zijn cyanobacteriën. Deze bacteriën maken een slijmerig, plakkerig goedje om zichzelf te beschermen tegen het felle licht. 's Nachts zal de hoeveelheid flap dan ook afnemen, om overdag weet toe te nemen.
Het probleem waardoor de flap een kans krijgt is een gebrek aan stroming. Ook dieren die de bodem omwoelen (zeesterren, strombus-slakken, herremietkreeftjes) zorgen ervoor dat flap geen kans krijgt.
Top

Halimeda
Dit wier is een kalkwier, het behoeft daarom ook veel calcium. Bij sommige aquarianen wil het maar niet groeien, bij anderen groeit het de bak uit. Dit wier wordt door veel aquarianen als decoratief beschouwd en is goed in toom te houden door regelmatig snoeien.
De verkregen bosjes kan je eventueel ruilen tegen stekjes. Er zijn mij geen dieren bekent die dit wier eten. Een verlaging van de Ca zal er voor zorgen dat dit wier niet verder groeit, of afneemt. Dit betekent ook dat de koralen niet meer groeien.
Top

Rode pluisalg
Dit begint als een decoratief hoopje rode pluizen, maar groeit snel verder tot een ware plaag. Handmatig verwijderen werkt het beste, de pluizen zitten ook niet stevig vast. De oorzaak van deze algen is nog altijd niet geheel bekend. Ze zouden hoge concentraties
ijzer nodig hebben en natuurlijk fosfaat en nitraat. Sommige zeeëgels en konijnvissen eten ze, maar dit is varierend per individu.
Top