Home Opstarten Plagen

Het verhuizen van een zeeaquarium

In deze tip ga ik er van uit dat de bak in z’n geheel verhuist word naar een andere lokatie.

Benodigdheden:

Het beste kan je verhuizen op bijvoorbeeld een vrijdag, zodat als er iets fout gaat er altijd nog winkels open zijn, en ook de dag erna nog.

Zorg dat er op de nieuwe locatie genoeg zout water aanwezig is in vaten. Je kan nooit al het water van je vorige bak meenemen, het laatste restje is moeilijk te verwijderen en beval bovendien enorm veel vuil.

Verwijder de stukken koraal uit je aquarium en plaats ze in plastic zakken met water. De grotere stukken kan in tempex dozen vervoeren of in emmers. Vul deze wel met genoeg water zodat het koraal ook bij vervoer niet droog komt te liggen. Plaats de plastic zakken in de tempex dozen zodat het koraal op temperatuur blijft.

TIP: Zorg dat het in huis redelijk warm is. Je zal zelf eerder zweten, maar het water koelt minder snel af.

Hevel zo veel mogelijk water uit je aquarium in vaten. Hoe meer ‘oud’ water je mee kan nemen, hoe soepeler de heropstart zal gaan.
Hevel ook water in een aantal emmers. Deze heb je straks nodig voor de vissen.
Het afhevelen van het water heeft nu verschillende voordelen.

Als je het water hebt afgeheveld tot het niveau dat de vissen nog net kunnen zwemmen kan je het steen verwijderen. Deze plaats je in de tempex dozen. Zorg dat ze goed vochtig zijn, vooral bij verhuizen over een langere afstand.

Hierna zijn de vissen aan de beurt. Het water zal nu niet meer helder zijn, vooral met kleine vissen of garnalen is het moeilijk ze te zien. Even geduld tot het vuil wat bezonken is kan geen kwaad. Ook kan je zelf even op adem komen.

Vang de vissen uit (met een netje of liever nog met een plastic bakje. Zo voorkom je beschadigingen). Plaats de vissen in emmers met water. Zorg er voor dat de emmers voorzien zijn van een verwarmingselement en een bruissteentje. Plaats geen vissen bij elkaar die elkaar op korte afstand niet kunnen verdragen.

Sluit de emmers af met het deksel. Als je geen emmers hebt met deksel (maarja, ons zout dit toch al in zulke emmers?) dan kan je gebruik maken van een plastic zak die je met een elastiek over de emmer spant.

Nu het aquarium leeg is hevel je het laaste beetje water af..Dit gaat zo het riool in. Let er wel goed op dat je geen dieren gemist of vergeten bent!

Als alles leeg is koppel je de apparatuur af.

Laad alles in de auto(‘s) en rijd dit =voorzichtig= naar de bestemming. Water in vaten kan gaan klotsen, hierdoor kunnen vaten omvallen. Zorg altijd dat dit goed vast staat. Zorg ook dat het aquarium stabiel en beschermd staat. Dit kan door het in dekens te wikkelen of het in te pakken met piepschuim.

Om het aquarium gemakklijker te vervoeren kan je bij een doe-het-zelfzaak glaszuigers huren. Hiermee heb je meer grip op het aquarium. Ook hier is een extra handje van vrienden welkom.

Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen zorgen we dat de levende have zo snel mogelijk naar binnen komt. Zorg er ook weer voor dat de temperatuur in huis wat hoger ligt. Dit voorkomt weer de afkoeling.

Als de levende have binnen is, volgt het aquarium en de apparatuur. Zet het aquarium op z’n plek en waterpas. Zorg dat dit goed gebeurd, een aquarium ‘rechtzetten’ wanneer het vol is, is onbegonnen werk.

Sluit nu alle apparatuur weer aan.

Nu heb je de keuze om te beginnen met het levend steen opbouwen of om te vullen met water. De een stapelt graag droog, de ander doet dit liever onder water. De keuze is aan jezelf.

Wanneer je gaat vullen begin je met het ‘oude’ water. Wanneer er nog geen steen in zit dan vul je nog niet tot de rand. Steen neemt ook ruimte in en een overstroming kunnen we nu niet gebruiken.

Als het ‘oude’ water en het steen in je aquarium zitten vul je af met het klaarstaande verse water.

Zorg er voor dat het water DIRECT wordt verwarmd. Ook het ‘nieuwe’ water zou al op temperatuur moeten zijn.

Plaats nu de koralen terug in het aquarium. Hierbij zijn vrienden die weten wat ze doen heel handig. Laat een of twee de koralen uitpakken terwijl jij ze aanpakt en plaatst in het aquarium.
De koralen hoeven nog niet op hun ‘goede’ plek te komen. Belangrijker is nu dat ze in het water komen.

Als laatste plaatsen we de vissen en andere dieren terug.

TIPS: